Musklerna som används i ett vertikalt hopp

Ett kraftfullt vertikalt hopp är viktigt i många sporter – att slänga en boll i korgen i basket, att nicka bollen i fotboll eller att hoppa för att blocka en passning i amerikansk fotboll är exempel på den här skicklighetens användning. Att hoppa är en invecklad blandning av muskel- och ledrörelser som använder nästan alla kroppsdelar, men det går att identifiera vissa delar som gör mestadels av arbetet när du försöker ta dig i luften.

Höftförlängning

Att luta dig något framåt när du hoppar gör att musklerna som förlänger höfterna blir mer inblandade än om du försökte hålla överkroppen rak. Musklerna som sträcker ut höfterna har stor möjlighet att skapa kraft och är mer aktiva om de sträcks snabbt. Det här kallas för strech-förkortning reflexen. De huvudsakliga musklerna som ansvarar för höftförlängning är gluteus maximus och hamstringsmusklerna. Musklerna samarbetar för att dra bak lårbenet och skapa lyft.

Knäförlängning

Dina lårmuskler, eller quadriceps, sträcker ut ditt knä. Ju djupare du knäböjar före du hoppar, ju mer de här musklerna jobbar. Quadriceperna spelar också roll i att hålla knäna stabila, vilket hjälper förhindra kraftförluster och minimerar skaderisken vid landningen. Ett hemmagym är ett bra sätt att på ett strukturerat sätt bygga muskler så som quadriceps.

Fotledsförlängning

Sista delen av ett vertikalt hopp är att tryck ifrån marken med tårna – detta är något som löpare är bra. Den här rörelsen kallas plantar flexion. På baksidan av underbenet finns triceps surae som ansvarar för den här rörelsen. Köp de bästa löparskorna för dina fötter, investera i en cykel och lite bra cykelutrustning – och vips kommer den här typen av träning att falla på plats. Med hjälp från gastrocnemius och soleus musklerna kan en stark knuff från triceps surae ge dig lite extra höjd i vertikala hoppet.

Överkroppsmusklerna

Fastän vertikala hopp till den största delen tar sin kraft från underkroppsmusklerna kan moment från armarna hjälpa dig hoppa högre. Att svinga armarna framåt och uppåt är dina delta- och axelmusklers uppgift, vilka stöds av pectoralis major eller bröstmusklerna, och biceps. För att se hur stor rol de spelar i ditt vertikala hopp, testa att hoppa utan att använda armarna och se skillnaden. Du borde kunna hoppa mycket högre genom att använda både armar och ben.