Förbränner man kalorier på att lyfta tunga hantlar?

Att lyfta på ett par hantlar för att bära till andra sidan gymmet kanske inte verkar som att träna, med att bära vikter är en träningsövning i sig. Du kanske blir förvånad hur många kalorier att bära på tunga föremål kan bränna och hur det förhåller sig till ett fettförbränningsprogram med någon av de fettförbrännare som funkar bra för träning.

Var en stark människa

En av de klassiska styrketävlingar är bondens gång, vilket enkelt är att bära ett tungt föremål i vardera handen. Styrketävlare håller ofta torpedformade vikter, eller hantlar. Den här sortens träning är inte bara effektiv för att bygga upp styrkan och muskelmassan, det bränner också många kalorier och fett med, påstår coach Travis Stoetzel på sin websida. Tränare Charles Poliquin tillägger att styrketävlingsaktiga träningspass bränner flera kalorier på mindre tid än aerobiska pass.

Mer specifikt

Antalet kalorier du bränner vid varje tillfälle beror på några olika faktorer; mestadels på kroppsvikten, intensiteten och relaterade faktorer. Som en allmän guide bränner att lyfta vikter mellan 180 och 220 kalorier på 30 minuter för de som väger mellan 125 och 185 pund, enligt Harvard Health Publications. Att hålla tunga hantlar i en hel halvtimme skulle vara nästan omöjligt, så antalet förbrända kalorier kommer också bero på hur stor del av den halvtimmen du spenderade på att lyfta och röra dig. Om du bara höll i hantlarna då och då och vilade mycket skulle du vara på lägre ändan på skalan, men och du hade ett stålgrepp och kunde hålla dem nästan hela tiden skulle du antagligen gå över 266 kalorier.

Myten om tunga träningen

Begreppet ”tung” ger ofta bild av stora muskler och ståtliga kroppar, men det är ofta inte så. Att välja tyngre vikter ökar fettförbränningen jämfört med lättare vikter, eftersom kaloriförbränningen efter träningen ökar, enligt tränaren Mehmet Edip. Ju tyngre hantlarna du bär på är, ju fler kalorier du kommer bränna. Leta upp de bästa hantlarna för just dig, så att du blir motiverad att träna med dem.

Var kreativ

Istället för att bara gå ut och promenera med hantlarna eller att klappa dig själv på ryggen efter att ha bränt några extrakalorier från att förflyttat ett par hantlar från bänken till förvaret, hitta på sätt att få med hantlar i träningspasset. Styrketränaren Dan John rekommenderar två sorters hantelövningar. Servitrisgången bär man hantlarna över huvudet, men i resväskeövningen bär man hantlarna vid sidorna som om man bar på resväskor. Gör både övningar som en del av uppvärmningen, som en konditionscircuit eller för att bränna några extra kalorier medan du vilar mellan set med knäböj, lyft eller pull-ups.