Enkel, nyttig mat – tips på kalorisnåla livsmedel

Lite festligheter är vi väl värda så här i bistra vintertider. Festa loss ordentligt med våra magra läcker-rätter.

För att äta både gott och nyttigt tar vi till enkla knep, väljer bort smör och använder olja istället. Grädde är inte heller nödvändigt för att ge smak och kraft åt vardagens godsaker. Skinnfri kyckling är mager mat om tillagningen sker på rätt sätt. Vi låter köttet grilla i ugnen med endast några teskedar olja från marinaden.

Ett annat bra och nyttigt sätt är att använda en lergryta. Kycklingen sköter sig helt själv i ugnen och du behöver varken smör eller grädde för att lyckas. Lägg gärna lök, purjolök och en eller två olika rotfrukter i grytan. Smaksatt buljong och örtkryddor ger doft och smak.

Fisk är en tacksam råvara att göra smalmat av eftersom de flesta sorterna är magra, torsk och gädda innehåller endast omkring 80 kalorier per 100 gram. Lax, sill, makrill och ål är däremot feta fiskar som innehåller drygt 200 kalorier per 100 g. Men fettet är fleromättat med viktiga A- och D-vitaminer och räknas därmed som ”nyttigt” fett.

Ett tillskott i livsmedelsbutikerna de senaste åren är nya typer av vinäger och oljor. Bara det senaste året tycks en olje- och vinägerboom ha slagit till i landet. Olika typer av nötoljor och kryddad vinäger i vackra flaskor hjälper till att vidga våra matsinnen.

Balsamvinäger är en mild mörk vinäger från Italien – utmärkt att använda i vinägrettsås eller att strila direkt över salladen, tomaterna eller de redan tillagade grönsakerna. Balsamvinäger ger också en frisk och ny smak till en rad rätter.